>Stop de kaalslag van het woord kunstenaar

>

Ik ben meestal wel in voor een fijne demonstratie. Goed weer, muziekje erbij, dan wil ik wel af en toe ´booeee!´ roepen. Helaas gaat het tegenwoordig zo vaak online.

Met grote regelmaat wordt mij via diverse mails nadrukkelijk verzocht een handtekening te zetten onder een petitie tegen naderend cultureel onheil. En deze dagen ontvang ik wel een heel frappante: 
STOP CULTURELE KAALSLAG!
Waar gaat het nu om? De petitie stelt dat `Wij, vakbonden, beroepsverenigingen, kunstenaars, musici, acteurs, filmmakers, schrijvers, andere makers´ het beu zijn dat ons levenswerk op televisie met enige regelmaat als ´linkse hobby´ wordt afgedaan. Maar zoals we vaak zien in de ´hoge kunst´ is in de petitie de kunstconsument vergeten. Dat wordt elders op de site goedgemaakt: `
Publiek en liefhebbers kunnen uiteraard ook ondertekenen.´
Nu geloof ik de petitie verder wel. De dreiging van financiële maatregelen is ook bij mij voelbaar. Het is ook verstandig om vroeg in te zetten, anders hoor je later `Ja, goed argument, maar nu hebben we al besloten dat jullie geen geld meer krijgen.´
Wat ik interessanter vind is de lijst van deelnemers zoals die hierboven is weergegeven. Hij begint met de vakbonden. Als ik het goed begrepen heb, komt het initiatief van de FNV KIEM, dus dat is niet zo vreemd. Vervolgens de aanverwante organisaties `beroepsverenigingen´. Die snap ik ook nog. Maar dan:
kunstenaars, musici, acteurs, filmmakers, schrijvers, andere makers.
Wie zijn dan die kunstenaars? Ik kom dergelijke lijsten vaker tegen. Ik ga er dan vaak vanuit dat het woord ´kunstenaar´ in deze context is voorbehouden aan ´beeldend kunstenaars´. Terwijl het toch echt volgens de Van Dale iemand is die het vermogen heeft kunstwerken te scheppen. Dus ook Schrijvers! Dichters! Toondichters! Ik zou wel eens een petitie willen beginnen waarin gesteld wordt dat Wij, de cultuurliefhebbers,  ´ons´ woord kunstenaar terugwillen! Langzaam maar zeker is het gekaapt door de beeldende kunst, maar dat moet nu afgelopen zijn!
De aanduiding voor de vierde etage in de Openbare
Bibliotheek Amsterdam. Of moeten we juist
blij zijn met de ‘status aparte’?

Tot ik mijn petitie klaar heb is het tekenen van stopculturelekaalslag.nl zeker verstandig. Anders hebben we straks geen muzikale kunstenaars meer om voor in de bres te springen.

Geef een reactie