Muziek maakt slim, productief, empathisch

Een keer in de zoveel tijd komt het in het nieuws: muziek is goed voor de mens. De bekendste verzameling theorieën staan bekend als het Mozart Effect. Van luisteren naar Mozart zou je slimmer worden. Van barokmuziek wordt je productiever. Maar er zijn ook negatieve effecten die in het nieuws komen. Eens in de zoveel tijd komt de discussie weer naar boven of muziek invloed kan hebben op (zelf)moord. Hier is dan vaak hardrock het onderwerp.

In het Parool onderschrijft Neuropsycholoog Erik Scherder dat muziek effect op de hersenen heeft, maar iets wat je verder niet zo vaak leest trok mijn aandacht: Voor een meetbaar positief effect helpt het als de luisteraars de muziek ook leuk vinden. Het klinkt zo logisch, maar het is soms goed om het te lezen in de woorden van een hoogleraar:

 Overigens slaat ook de Hammerklaviersonate van Beethoven behoorlijk rood uit. Daar houden de non-experts dus ook niet van.

‘Maar als je luistert naar muziek waarvan je houdt, en dat kan dus ook Beethoven of Schönberg of heavy metal zijn, dan zie je heel andere waarden en dat is ook best logisch. […] Hou je er wel van, dan zie je in de hersenen allerlei samenwerkingen in het netwerk ontstaan, waarbij niet alleen de pariëtaallob, maar ook de dorsolaterale prefrontale cortex een rol speelt. En dat is eigenlijk wat je wil.’

Lees het hele interview met Erik Scherder op de site van het Parool.

Geef een reactie