Muziek in woorden bij Anna Enquist

Je hoeft geen super speurneus te zijn om door te hebben dat muziek een belangrijke rol speelt in het leven van Anna Enquist. In haar romans en po√ęzie komen thema’s uit de klassieke muziek heel vaak voor. Wat mij persoonlijk aanspreekt aan de werken van Enquist is dat de muzikale referenties die gebruikt worden, door de tekst heen geweven worden waarbij ze als aanvulling, of beter verdieping, zorgen van een gevoel dat op dat moment het thema is.

Nu heeft het literatuurmuseum een mooi artikel gepubliceerd over de relatie tussen taal en muziek in het werk van Anna Enquist. Daar lezen we ook hoe Enquist, bekend geworden als schrijfster, inziet hoe beperkt de uitdrukkingskracht van woorden is als je het vergelijkt met muziek:

…en naar mijn gevoel is de volledige ervaring die je van en via muziek kunt hebben niet in taal weer te geven. Je hebt enerzijds de taal van de muziek die emotioneel is, letterlijk onuitsprekelijk. En dan heb je de kariger, duidelijker, aanwijzender taal van de woorden.

Lees het hele artikel op de site van het Literatuurmuseum

 

De selectie van Toonrijk van haar boeken:

Geef een reactie