>lijstjes lijstjes

>Nu begin ik pas net met een blog, dus aan onderwerpen heb ik nog geen gebrek, maar het wordt me wel erg makkelijk gemaakt door de NTR. Deze publieke omroep is net gestart met een soort Idols van klassieke muziekgeschiedenis onderwerpen.

De mensen die het project dragen:
(vlnr) Otto Tausk. Erik Bosgraaf
Dieuwertje Blok, Ralph van Raat en
Lavinia Meijer. 

Wat is nu het idee: kies 50 onderwerpen uit de Nederlandse muziekgeschiedenis en laat het publiek stemmen.

Nu heb ik wel een paar kleine vraagtekens bij de formule en de 50 gekozen onderwerpen, maar al te moeilijk doe ik er ook niet over want het is immers entertainment en geen wetenschap. Wat zo leuk is aan het project is dat je weer eens met leuke onderwerpen geconfronteerd wordt. Zo las ik op de website van het programma weer eens van die leuke citaten van de Nederlandse componist Peter Schat:

Peter Schat

‘Moderne muziek klinkt net zo rot als de Bijlmermeer eruit ziet.’
‘De grootste teleurstelling is misschien wel dat de Stopera precies op de maquette lijkt.’

Mijn favoriete uitspraak van Peter Schat is al een tijd: ‘De hemel […] bevindt zich op minder dan twee meter boven de aardkorst en is begroeid met haar.’

De eerste keer dat ik keek naar de rangorde van de onderwerpen, stond jeugdorkesten bovenaan, wat voor mij een aangename verrassing was. Inmiddels is dit onderwerp al weer ingehaald door het Festival Oude Muziek en tegen de tijd dat jullie dit bericht lezen zal er wel weer iets anders bovenaan staan, want zo in het begin wisselt de ranglijst nog erg sterk. Nu ben ik gek op lijstjes en de informatie die je daar uit kunt halen, dus ik zal daar later nog wel een keer op terugkomen.

Mijn oog viel als eerste op het onderwerp blaascultuur, omdat ik me daar toevallig recent wat in had verdiept. Maar wat ik niet wist, is dat de Lord of the Rings symfonie van Johan de Meij echt wereldberoemd is. Zo lees ik:

Zijn Eerste symfonie The Lord of the Rings staat tot in Japan en Amerika op de lessenaars; samen zijn die landen goed voor pakweg zestigduizend blaasorkesten. Als het erom gaat wiens muziek het vaakst wordt uitgevoerd, stoot Johan de Meij Louis Andriessen moeiteloos van de troon.

Johan de Meij

Kijk eens naar de zoekresultaten voor Johan de Meij op Youtube:
http://www.youtube.com/results?search_query=johan+de+meij&aq=f

Of De Meijs bewerking van een deel uit Bernard Zweers’ derde symfonie

oftewel: http://www.youtube.com/watch?v=qy2CxrQrJCI

Hier te horen door de christelijke muziekvereniging De Bazuin uit Meppel. Want wat bij blaasmuziek vooral opvalt is dat zo ontzettend veel Nederlanders het spelen en je er zo ontzettend weinig over hoort. Over Bernard Zweers (1854-1924) valt ook veel te vertellen, maar hier volstaat het dat ik het leuk vind om te ontdekken dat door een bewerking van Johan de Meij de muziek van Zweers in Meppel op de lessenaar terecht komt. Want Nederlandse componisten worden niet erg vaak uitgevoerd. Zeker niet als de première al geweest is. Nu is het componeren in Nederland een apart onderwerp bij Prijs Klassiek, dus wellicht kom ik daar nog wel op terug.

Website van Prijs Klassiek.
Muziek van Johan de Meij op Toonrijk.nl.

Geef een reactie