Excursie 6 maart

Datum: 6 maart
Locatie: Oud-Katholieke Kerk Zaandam
Tijd: 16-18 uur

Julia Barnes
Julia Barnes

Facetten van de kunst, onder artistieke leiding van Julia Barnes, organiseert muzikale ontmoetingen tussen verschillende kunstvormen.

Een eeuw geleden, in tijden van oorlog, maakten dichter James Joyce en componist George Butterworth afzonderlijk van elkaar een handjevol lyrische odes aan de jeugd, de liefde, en de raadsels van mens zijn, met alle donkere hoeken en lichte openheid die erbij hoort. Butterworth vocht in WWI en kwam in 1916 om. Joyce, een generatie ouder en al vader, reisde naar Trieste en door naar Zurich, en keek ontzet toe hoe de mensheid in staat is tot alle soorten liefde, maar ook wreedheid. Tussen WWI en WWII in, componeerde Samuel Barber Dover Beach voor bariton en strijkkwartet op een gedicht van Matthew Arnold, dat dit thema ook raakt.

Mathijs-Mesdag-406x550
Matthijs Mesdag

100 jaar later slaat de vonk van de inspiratie over en brengt Facetten een tentoonstelling van kunstenaar Tonie van Marle met licht en donker, loopgraven die doorzichtig beginnen te woorden, en bioptics die licht weerspiegelen, maar ook de kijker. Bariton Matthijs Mesdag zingt licht uit het duisternis samen met strijkers Joep van Beijnum, Carolien Heijnen (viool), Julia Barnes, altviool en Mariïette Gort, cello. In dit programma wordt de premiere van de toonzetting door Julia Barnes van James Joyce’s ‘Nightpiece’ voor het eerst gehoord. Joyce vertalers Robbert-Jan Henke en Erik Bindervoet zullen het gedicht vertalen voor Facetten.

DodengangIII
Tonie van Marle: Dodengang III

Geef een reactie