>Muziek in films

>Er zou een wet moeten komen die verplicht stelt dat alle muziek die in films gebruikt wordt in de film zelf al benoemd worden. Ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben die daar behoefte aan heeft. Nu zit ik ook weer een artistiek bedoelde film te kijken waarin muziek (klassiek!) een van de hoofdrolspelers sterk beinvloedt. Maar welke muziek? Het is mij niet direct duidelijk.

Dat muziek daartoe in staat is, lijkt me een feit, welke muziek doet wat met wie? Plato hield het eenvoudig: muziek in toonaard ‘a’ had effect x. Negatieve associaties zijn ook vaak concreet: de muziek van de shock-rock band Marilyn Manson zou kinderen aanzetten tot het doodschieten van hun klasgenoten (al is de kritiek meestal gericht op de teksten en niet zozeer op de muziek).

Deze week ontving ik mijn eigen favoriet wat betreft de officieel verboden muziek. Al zou je denken dat na de laatste wereldoorlog muziek in Nederland geen beperkingen heeft; dat waren toch meer praktijken die achter dat ijzeren gordijn voortleefden.

De cd-single die ik nu tweedehands op de kop heb getikt is dan ook om een veel praktischere reden verboden en uit de markt gehaald in 1992: het ging om auteursrechtenschending van de erven van Carl Orff. De single is één van de twee top 40 house hitjes gebaseerd op Orff zijn versie van het lied ‘O fortuna’ uit de Carmina Burana.

Dat was 1992, en het bewijs ligt nu voor mijn neus. Maar wat is verboden muziek in 2010? Mijn versie van O Fortuna staat inmiddels ook al lang op youtube. Openbaar voor iedereen. Het mag niet, maar gebeurd wel.

Geef een reactie