filmtips

Vision – Aus dem Leben der Hildegard von Bingen

(2009)

Hoewel de muziek niet zozeer over de muziek van Hildegard von Bingen gaat, verdient deze toch een plekje op deze lijst. Hildegard is niet alleen de enige heilig verklaarde componist uit de muziekgeschiedenis. Het is ook nog eens een vrouwelijk componist én een componist die op geheel eigen wijze muziek vorm geeft. Een film over haar leven verdiept het besef over deze uitzonderlijke vrouw.

 

Mozart en Beethoven

Twee muzikalere films over het leven van componisten: de klassieker Amadeus (1984) en Copying Beethoven (2006).

Beide films zetten de grote artiesten op een zeer treffende wijze neer. Althans, op een manier waarop we op basis van bronnen uitspraken kunnen doen over de karakters van deze twee reuzen uit de muziekgeschiedenis. De film over Beethoven is niet zo bekend geworden als Amadeus, maar net zo overtuigend.

As it is in heaven

(Så som i himmelen, 2004)

Misschien geeft de muziek van Hildegard von Bingen ons wel juist aan hoe het in de hemel is. Deze film uit 2004 zou nog het best samengevat kunnen worden met ‘hoe het is op aarde’. De werking van muziek op aarde en wat voor effect die ‘goddelijke’ muziek kan hebben op ons simpele stervelingen wordt hier verteld vanuit een klein dorpje in het noorden van Zweden.

 

The sound of musical

Met een grote knipoog naar de musical verdwaalt de hoofdrolspeelster (Björk) in Dancer in the Dark (2000) steeds weer in haar eigen wereld.

Verder kijken in het genre musical? The Sound of music (1965) kan altijd nog een keertje uit de kast getrokken worden.

Fantasia

(1940)

Dé klassieker uit dit lijstje is Fantasia uit 1940 met animaties bij enkele klassieke stukken waaronder werken van Bach, Tsjaikovski en Stravinsky.

De animaties volgen de muziek zo precies waardoor het welhaast lijkt of de muziek er speciaal voor geschreven is.

Waarom film kijken?

Waarom zou je naar film kijken waar af en toe muziek in tevoorschijn komt als je ook gewoon voortdurend muzikaal onderhouden worden door een verfilmde opera! Van twee hele populaire opera’s zijn onderhoudende filmversies gemaakt. Verdi’s La Traviata is in 1983 door Franco Zeffirelli verfilmd en Mozarts De Toverfluit (Trollflöjten) in 1975 door de Zweedse regisseur Ingmar Bergman.

Steamboat Willie

(1928)

De eerste film met gesynchroniseerd geluid is tevens ook het debut van Mickey Mouse. Deze korte animatie van slechts zeven minuten geeft geen avondvullend programma, maar als voorprogramma voor een van bovenstaande films is hij uitermate geschikt.