Agenda

Vanaf medio juli is de agenda weer gevuld met nieuwe activiteiten.

Juli

De losse berichten:

 • Lezing Weihnachtsoratorium – 10 en 14 december

  Wat de Matthäus Passion is voor Pasen, is het Weihnachts-Oratorium voor de kerstperiode. Indrukwekkende paukenslagen galmen door de ruimte; fluiten en hobo’s vallen in, gevolgd door schetterende trompetten en wervelende strijkers. In de muziek heerst jubelstemming. Hier klinkt de blijdschap over de geboorte van Jezus Christus. Het Weihnachts-Oratorium van Johann Sebastian Bach (1685-1750) is een meesterlijke collage van een aantal eerdere cantates. Bach koos hieruit de mooiste en feestelijkste elementen. In zes delen vertellen ze op sprankelende wijze het bijbelverhaal. De teksten zijn ontleend aan het Evangelie volgens Lucas en het Evangelie volgens Matthäus.

  Reserveren kan via de Vrije Academie:

  10 december Amsterdam

  14 december Gorssel

 • Podium Witteman

  Wekelijks op zondag is er op de televisie het programma Podium Witteman. Het gaat over nieuwe opnames, actuele concerten en algemene thema’s rondom klassieke muziek. Via de website van het NPO zijn de afleveringen terug te kijken.

  Bekijk afleveringen van Podium Witteman

  Podium Witteman is het wekelijkse muzikale feest van presentator Paul Witteman. Samen met huispianist en cabaretier Mike Boddé en muzikale spin in het web Floris Kortie ontvangt hij gasten met bijzondere verhalen. Daarnaast is er ruimte voor jong talent en zijn er live optredens van topmusici.

 • Nacht van de wetenschap: Muziek

  3 uur lang waren er afgelopen avond lezingen in Utrecht én Den Haag van wetenschappers over muziek in de Nacht van de wetenschap. De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maakte een livestream met lezingen van beide locaties.

  Bekijk de lezingen hier. De stream begint na een kleine 3 minuten.

   

 • Honegger: Le roi David

  Onlangs gaf ik een lezing over Honegger bij een koor dat in november Le roi David gaat uitvoeren van Arthur Honegger. Het is bijzondere muziek die zeker meer aandacht verdient dan hij tegenwoordig krijgt. Dus hierbij concerttip voor november:

   

  Zondagmiddag 19 november 2017, 14:15 uur

  Concertgebouw Amsterdam

  Kaarten zijn te bestellen via de website van het koor.

 • Mozart Huiskamerlezing #2: Mozart het wonderkind

  In het voorjaar hielden we voor het eerst een huiskamerlezing. Omdat deze goed bevallen is, komen we dit najaar terug met de lezing Mozart het wonderkind.

  Het is een lezing in informele sfeer in Amsterdam over één van de meest geliefde componisten uit de klassieke muziek: Wolfgang Amadeus Mozart. In de lezing wordt uitgebreid stil gestaan bij zijn jeugd, zijn reizen en daarmee ook zijn verblijf in Nederland.

  De huiskamerlezing is voor minimaal 4 tot maximaal 10 deelnemers.

  Toonrijk huiskamerlezingen
  Toonrijk huiskamerlezingen

  Datum: donderdag 23 november 2017
  Tijd: 10-12 uur
  Locatie: op loopafstand van Amsterdam Centraal, gratis parkeren voor de deur.

  Adres: Geraniumweg 7, 1031 VE Amsterdam.
  Duur: Twee uur incl. pauze met koffie en thee.
  Materialen: Na afloop ontvangt u op 1 A4 de samenvatting van de lezing met een overzicht van de gebruikte luisterfragmenten.
  Kosten: € 15 euro
  Een toegangsbewijs is te bestellen in de  winkel.
  De huiskamerlezing is onderdeel van een serie huiskamerlezingen, maar als zelfstandige les te volgen.
  Voorkennis is niet vereist.

 • Josquin des Prez Lezing Josquin des Prez – 23 december

  Om in kerstsfeer te komen luisteren we naar muziek die Josquin des Prez rond kerst schreef aan het hof van de hertog van Ferrara. Josquin is een van de belangrijkste componisten uit zijn tijd. In de woorden van Martin Luther zeventien jaar na de dood van Josquin is deze componist: “de meester van de noten, die doen moeten wat hij wil; terwijl andere componisten moeten doen wat de noten willen.”

  23 december – Josquin des Prez (1450-1521)
  Meer informatie over deze serie lezingen: Iedere maand een componist

 • jorgensen Theremin in actie – 10 september

  Altijd leuk een theremin op het podium tijdens de Gaudeamus Muziekweek in Utrecht

  Deze week moet je in Utrecht zijn voor spiksplinternieuwe composities van jonge componisten. De Gaudeamus Muziekweek houdt daar zijn jaarlijkse festival met op zondag 10 september een concert met een speciale rol voor het bijzondere instrument de Theremin.

  Componisten
  Sky Macklay – Many Many Cadences
  Thorwald Jørgensen – Distant Shores
  Aleksandr Mosolov – String Quartet No 1
  Simon Bertrand – l’Homme Invisible
  Dalit Hadass Warshaw – Transformation

  Uitvoerenden
  Utrecht String Quartet
  Thorwald Jørgensen – theremin
  Bekijk details van dit concert in de agenda op Gaudeamus.nl

 • Cursus muziekgeschiedenis – vanaf september 2017

  Vanaf eind september start er een nieuwe serie lezingen over de muziekgeschiedenis van de oudheid tot en met de 21e eeuw. Deze lezingen worden gegeven bij de Vrije Academie. Kijk voor meer informatie en aanmeldingen op Vrije Academie: muziekgeschiedenis

   

 • Leo Smit Lezing Vervolgde componisten tijdens WO II – 28 oktober

  28 oktober – Vervolgde componisten tijdens WO II
  De Tweede Wereldoorlog druk vanzelfsprekend ook een grote stempel op de muziekgeschiedenis. Wellicht het bekendste resultaat is Quator pour la fin du temps Dat Olivier Messiaen schrijft en uitvoert in een krijgsgevangenkamp. Maar wie zijn de componisten die we (bijna) vergeten zijn omdat hun carrière te vroeg abrupt eindigde door de oorlog?

  Lees meer over deze serie losse lezingen: Ieder maand een componist

 • IJzeren repertoire najaar 2017

  Op podia, in films, bij feestelijkheden: de klassieke muziek bevat een vaste kern aan werken die steeds weer op het programma staan. Het leeuwendeel van deze klassiekers werd in de periode 1750-1900 gecomponeerd. Deze tiendelige collegereeks zoomt in op dit zogenoemde ‘ijzeren repertoire’. Elke bijeenkomst staat één muziekgenre centraal, dat aan de hand van enkele meesterwerken wordt toegelicht.

  De cursus start eind september in diverse steden in Nederland
  Kijk voor meer informatie op de website van de Vrije Academie:

  Collegereeks het IJzeren repertoire bij de Vrije Academie