Vanaf medio juli is de agenda weer gevuld met nieuwe activiteiten.
Juli
De losse berichten:
Lezing Weihnachtsoratorium – 10 en 14 december
Wat de Matthäus Passion is voor Pasen, is het Weihnachts-Oratorium voor de kerstperiode. Indrukwekkende paukenslagen galmen door de ruimte; fluiten en hobo’s vallen in, gevolgd door schetterende trompetten en wervelende strijkers. In de muziek heerst jubelstemming. Hier klinkt de blijdschap over de geboorte van Jezus Christus. Het Weihnachts-Oratorium van Johann Sebastian Bach (1685-1750) is een meesterlijke collage van een aantal eerdere cantates. Bach koos hieruit de mooiste en feestelijkste elementen. In zes delen vertellen ze op sprankelende wijze het bijbelverhaal. De teksten zijn ontleend aan het Evangelie volgens Lucas en het Evangelie volgens Matthäus.
Reserveren kan via de Vrije Academie:
Podium Witteman
Wekelijks op zondag is er op de televisie het programma Podium Witteman. Het gaat over nieuwe opnames, actuele concerten en algemene thema’s rondom klassieke muziek. Via de website van het NPO zijn de afleveringen terug te kijken.
Bekijk afleveringen van Podium Witteman
Podium Witteman is het wekelijkse muzikale feest van presentator Paul Witteman. Samen met huispianist en cabaretier Mike Boddé en muzikale spin in het web Floris Kortie ontvangt hij gasten met bijzondere verhalen. Daarnaast is er ruimte voor jong talent en zijn er live optredens van topmusici.
Nacht van de wetenschap: Muziek
3 uur lang waren er afgelopen avond lezingen in Utrecht én Den Haag van wetenschappers over muziek in de Nacht van de wetenschap. De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maakte een livestream met lezingen van beide locaties.
Bekijk de lezingen hier. De stream begint na een kleine 3 minuten.
Honegger: Le roi David
Onlangs gaf ik een lezing over Honegger bij een koor dat in november Le roi David gaat uitvoeren van Arthur Honegger. Het is bijzondere muziek die zeker meer aandacht verdient dan hij tegenwoordig krijgt. Dus hierbij concerttip voor november:
Zondagmiddag 19 november 2017, 14:15 uur
Concertgebouw Amsterdam
Kaarten zijn te bestellen via de website van het koor.
Huiskamerlezing #2: Mozart het wonderkind
In het voorjaar hielden we voor het eerst een huiskamerlezing. Omdat deze goed bevallen is, komen we dit najaar terug met de lezing Mozart het wonderkind.
Het is een lezing in informele sfeer in Amsterdam over één van de meest geliefde componisten uit de klassieke muziek: Wolfgang Amadeus Mozart. In de lezing wordt uitgebreid stil gestaan bij zijn jeugd, zijn reizen en daarmee ook zijn verblijf in Nederland.
De huiskamerlezing is voor minimaal 4 tot maximaal 10 deelnemers.
Toonrijk huiskamerlezingen Datum: donderdag 23 november 2017
Tijd: 10-12 uur
Locatie: op loopafstand van Amsterdam Centraal, gratis parkeren voor de deur.Adres: Geraniumweg 7, 1031 VE Amsterdam.
Duur: Twee uur incl. pauze met koffie en thee.
Materialen: Na afloop ontvangt u op 1 A4 de samenvatting van de lezing met een overzicht van de gebruikte luisterfragmenten.
Kosten: € 15 euro
Een toegangsbewijs is te bestellen in de winkel.
De huiskamerlezing is onderdeel van een serie huiskamerlezingen, maar als zelfstandige les te volgen.
Voorkennis is niet vereist.Lezing Josquin des Prez – 23 december
Om in kerstsfeer te komen luisteren we naar muziek die Josquin des Prez rond kerst schreef aan het hof van de hertog van Ferrara. Josquin is een van de belangrijkste componisten uit zijn tijd. In de woorden van Martin Luther zeventien jaar na de dood van Josquin is deze componist: “de meester van de noten, die doen moeten wat hij wil; terwijl andere componisten moeten doen wat de noten willen.”
23 december – Josquin des Prez (1450-1521)
Meer informatie over deze serie lezingen: Iedere maand een componistTheremin in actie – 10 september
Altijd leuk een theremin op het podium tijdens de Gaudeamus Muziekweek in Utrecht
Deze week moet je in Utrecht zijn voor spiksplinternieuwe composities van jonge componisten. De Gaudeamus Muziekweek houdt daar zijn jaarlijkse festival met op zondag 10 september een concert met een speciale rol voor het bijzondere instrument de Theremin.
Componisten
Sky Macklay – Many Many Cadences
Thorwald Jørgensen – Distant Shores
Aleksandr Mosolov – String Quartet No 1
Simon Bertrand – l’Homme Invisible
Dalit Hadass Warshaw – TransformationUitvoerenden
Utrecht String Quartet
Thorwald Jørgensen – theremin
Bekijk details van dit concert in de agenda op Gaudeamus.nlCursus muziekgeschiedenis – vanaf september 2017
Vanaf eind september start er een nieuwe serie lezingen over de muziekgeschiedenis van de oudheid tot en met de 21e eeuw. Deze lezingen worden gegeven bij de Vrije Academie. Kijk voor meer informatie en aanmeldingen op Vrije Academie: muziekgeschiedenis
Lezing Vervolgde componisten tijdens WO II – 28 oktober
28 oktober – Vervolgde componisten tijdens WO II
De Tweede Wereldoorlog druk vanzelfsprekend ook een grote stempel op de muziekgeschiedenis. Wellicht het bekendste resultaat is Quator pour la fin du temps Dat Olivier Messiaen schrijft en uitvoert in een krijgsgevangenkamp. Maar wie zijn de componisten die we (bijna) vergeten zijn omdat hun carrière te vroeg abrupt eindigde door de oorlog?Lees meer over deze serie losse lezingen: Ieder maand een componist
IJzeren repertoire najaar 2017
Op podia, in films, bij feestelijkheden: de klassieke muziek bevat een vaste kern aan werken die steeds weer op het programma staan. Het leeuwendeel van deze klassiekers werd in de periode 1750-1900 gecomponeerd. Deze tiendelige collegereeks zoomt in op dit zogenoemde ‘ijzeren repertoire’. Elke bijeenkomst staat één muziekgenre centraal, dat aan de hand van enkele meesterwerken wordt toegelicht.
De cursus start eind september in diverse steden in Nederland
Kijk voor meer informatie op de website van de Vrije Academie: